2006 C6 Z06 - traction control not working? - Z06Vette.com - Corvette Z06 Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 07-24-2018, 05:57 AM Thread Starter
rcgldr
Junior Member
 
Join Date: Mar 2008
Location: California, USA
Posts: 32
2006 C6 Z06 - traction control not working?

I have a 2006 C6 Z06. When I first got the car, I wasn't getting tire spin with the OEM goodyear tires, but as they aged, I did start getting tire spin. I switched to PS/2's, then switched to Nitto NT05s. The first set of NT05's would hold in first gear, but after 3 years they aged and weren't holding. Last week, after getting tire spin in 2nd gear at 50 mph, I bought another set of NT05's. I don't drive much since I'm retired, and my last job was a short commute, and I also used a motorcycle for commuting. I have just under 18,000 miles on the car.

I was aware that the mold release on motorcycle tires required a break in period to "scuff" off the mold release (this also means gradually increasing lean angle during break in to scuff the mold release off the sides of the tires, not an issue for cars). I didn't think this was an issue for car tires.

However, I've since read that that some (most or all?) car tires also use mold release, so that could explain why the tires still spin, but it seems that traction control should be able to deal with this.

If I start at about 25 mph and roll on the the throttle, the tires breaks loose after a bit, getting up to about 50 mph, until the car reaches about 50 mph, so the TCS is keeping the engine off the rev limiter. Fortunately the car tracks straight under these circumstances.

Last edited by rcgldr; 07-24-2018 at 01:42 PM.
rcgldr is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 (permalink) Old 07-28-2018, 08:03 PM
jub jub
Moderator
 
jub jub's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: God's Country
Posts: 21,231
Re: 2006 C6 Z06 - traction control not working?

Quote:
Originally Posted by rcgldr View Post
I have a 2006 C6 Z06. When I first got the car, I wasn't getting tire spin with the OEM goodyear tires, but as they aged, I did start getting tire spin. I switched to PS/2's, then switched to Nitto NT05s. The first set of NT05's would hold in first gear, but after 3 years they aged and weren't holding. Last week, after getting tire spin in 2nd gear at 50 mph, I bought another set of NT05's. I don't drive much since I'm retired, and my last job was a short commute, and I also used a motorcycle for commuting. I have just under 18,000 miles on the car.

I was aware that the mold release on motorcycle tires required a break in period to "scuff" off the mold release (this also means gradually increasing lean angle during break in to scuff the mold release off the sides of the tires, not an issue for cars). I didn't think this was an issue for car tires.

However, I've since read that that some (most or all?) car tires also use mold release, so that could explain why the tires still spin, but it seems that traction control should be able to deal with this.

If I start at about 25 mph and roll on the the throttle, the tires breaks loose after a bit, getting up to about 50 mph, until the car reaches about 50 mph, so the TCS is keeping the engine off the rev limiter. Fortunately the car tracks straight under these circumstances.
I have an 08 with the original tires. I can blow them in 1st through 3rd with no problem. Never does TC kick in. Same on my 14 Ram R/T. I think it's a gimmick. lol

jub jub is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Z06Vette.com - Corvette Z06 Forum > C6 Z06 Specific Topics > C6 Z06 - Grandstand


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2010 Corvette ZR1 Gets New Traction Control System, Launch Control Administrator Z06Vette News 7 07-24-2009 02:23 AM
FS: Brand new RaceLogic traction control system with launch control jimlab Member Sales/Trades - Parts & Cars 14 12-31-2005 02:51 PM
abs, traction control, active handling NOT working!! COUTO1981 C5 Z06 - Pit Road 8 11-15-2005 05:38 AM
Traction Control Working??? SGT. PYLE C5 Z06 - Pit Road 9 02-03-2005 07:27 PM
Traction control working ? Scott14468 C5 Z06 - Pit Road 9 04-03-2001 05:40 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome